PAULAN TERVEYSVINKIT

Täällä voit perehtyä lyhyisiin, helppoihin terveyttä ja
hyvinvointia ylläpitäviin neuvoihin.


Helmikuu 2009

Tiedätkö, että suomalaiset saavat aivan liian vähän kuitua ruoasta?

Ravintokuiduilla on lukuisia tehtäviä, ei ainoastaan suolistossa vaan koko ruoansulatuskanavassa. Kuidut vaikuttavat jo suussa lisäten syljen eritystä. Mahalaukussa kuidut aktivoivat mahahapon ja ruoansulatushormonien eritystä ja lisäävät kylläisyyden tunnetta. Kuidut tasaavat myös aterian jälkeistä veren sokeripitoisuuden nousua. Ne lisäävät veden sitomiskykyä ja pehmentävät suolen sisältöä. Ne voivat lisäksi sitoa haitallisia yhdisteitä. Eräissä kuitukerroksissa esiintyy myös niin kutsuttuja bioaktiivisia yhdisteitä, jotka vaikuttavat edullisesti hormoniaineenvaihduntaamme. Tämän kaiken lisäksi kuidut vaikuttavat edullisesti kolesteroliarvoihin ja sokeritasapainoon. Esimerkiksi lisättäessä liukoisia kuituja ruokavalioon, "paha" kolesteroli alenee ja "hyvä" kolesteroli nousee. Liukoisia kuituja on esim. kaurassa, vihanneksissa, palkokasveissa ja hedelmissä. Kuidut vaikuttavat myös verenpainetta alentavasti. Kasvisten ja hedelmien verenpainetta alentava vaikutus ei siis johdu ainoastaan kivennäis- ja hivenaineista, vaan myös kuiduista. Kuidut ovat todellakin monessa mukana.

Lisää kuidun määrää varovasti. On mahdollista, ettei suolistosi ole tottunut kovin kuitupitoiseen ruokaan, vaan liian suurina määrinä aiheuttaa aluksi ongelmia kuten ilmavaivoja ja turvotusta. Vaihda kaikki viljat täysjyväisiin - riisit, spagetit, leivät. Tutki leipäpussit tarkkaan. Onko yli 50 % täysjyväviljaa tai yli 10 grammaa kuitua 100 grammassa. Muistathan, että saat erinomaista kuitua myös marjoista, hedelmistä, pähkinöistä, siemenistä, palkokasveista ja vihanneksista. Voit myös käyttää kuitulisiä, jos haluat. Kauralese, speltlese tai esim. neljästä erilaisesta kuidusta (kauralese, pellavarouhe, psyllium, inuliini) valmistettu kuituvalmiste (Elinvoimakuitu) ovat erinomaisia.

Lisää leseitä pirtelöön tai jogurtin joukkoon tai puuroon. Elinvoimakuitu kannattaa ottaa sellaisenaan runsaan veden kera. Muista juoda riittävästi!

Suolistopirtelö

Kotimaisia marjoja
(Luomuleseitä)
(Rahkaa)
Kaurajuomaa
Esim. gefilusmehua
(Luomu banaani)

Sekoita tehosekoittimessa kaikki ainekset ja nauti.


Aikaisempia terveysvinkkejä:
12/09 Naisen hyvinvointi
11/09 Maksakin voi uupua...
10/09 Närästääkö?
09/09 Syksy saapuu - masentaako?
08/09 Aloita syksy syömällä terveellisiä pirtelöitä ja puuroja
06/09 Hoida suolistoasi myös kesällä!
05/09 Enemmän energiaa!
04/09 Riittävästi D-vitamiinia kevätauringosta?
03/09 Vihreää, vihreää, enemmän vihreää…
02/09 Ravintokuidun tärkeys

LÄÄKÄRIPALSTA
Funktionaalisen lääketieteen lääkärin ylläpitämä palsta ajankohtaisista terveysasioista.
» LUE LISÄÄ

TUTKIJAPALSTA
Tutkijan pitämä terveysosio, jossa voit seurata uusimpia tutkimuksia ravinnosta, ravintolisistä ja terveydestä
» LUE LISÄÄ

LIIKUNTAPALSTA
Kokenut liikunta-alan spesialisti kertoo liikunnan uusista tuulista ja antaa vinkkejä kuntoiluun
» LUE LISÄÄ

PAULAN TERVEYSVINKIT
Täällä voit perehtyä lyhyisiin, helppoihin terveyttä ja hyvinvointia ylläpitäviin neuvoihin.
» LUE LISÄÄ